Pri naročilu nad 80 € je dostava brezplačna.
Search
Close this search box.

Gregorjevo – ko se ptički ženijo

Ptiček

Gregorjevo - praznik narave in obujanje tradicije

Čeprav je valentinovo, praznik zaljubljencev, danes bolj znano, Slovenci praznujemo svojo lastno različico – Gregorjevo. Naši predniki so 12. marca opazovali nebo, prepričani, da se ptički ravno na ta dan ženijo. Star običaj je govoril, da je prva ptica, ki jo je dekle zagledalo, napovedovala, kakšen mož jo čaka v prihodnosti. To je bil dan svetega Gregorja, znanega tudi kot prinašalca luči, rojenega okoli leta 540 v Rimu. Bil je idealen papež in cerkveni učitelj, ki je vpeljal nov koledar, poimenovan gregorijanski, ki ga uporabljamo še danes.

Ko se ptički ženijo

Vendar Gregorjevo ni le praznik zaljubljencev. To je tudi čas, ko otroci polni pričakovanja iščejo pogače po drevju in grmičevju, prepričani, da se ptički ne le ženijo, ampak tudi gostijo. Ta otroška nedolžna vera in radovednost nas spominjata na preproste radosti življenja in na povezanost z naravo, ki nas obdaja.

Tradicionalno spuščanje gregorčkov

A praznovanje Gregorjevega ne bi bilo popolno brez tradicionalnega spuščanja gregorčkov. Ko se dnevi podaljšajo in spomladi narava prebudi, obrtniki prenehajo delati pri umetni svetlobi. V obrtniških središčih, še posebej na Gorenjskem, se v znamenju veselja odvija tradicija “luč v vodo vrgli”. Na predvečer Gregorjevega, ki je bil nekdaj začetek pomladi (12. marca po starem koledarju), so na deščice postavili nekaj oblancev, jih prevlekli s smolo, prižgali in spustili po potoku. Te plavajoče luči, imenovane “barčice sv. Gregorja”, še danes oživljajo tradicijo v Kropi, Kamni Gorici in Tržiču. Mladi in vzgojitelji so ključni za ohranjanje te običajne, kjer ročna spretnost in domišljija izžarevata v izdelkih, kot so hišice, cerkvice in ladjice, okrašene s papirnatimi okni, ki s svojo svetlobo razveseljujejo tako domačine kot turiste. Vsako leto ta prizor ustvari čarobno vzdušje, ko barčice počasi plavajo po potoku v večernem mraku.

Povezanost s preteklostjo in prihodnostjo

Tako se Gregorjevo razvija iz preprostega opazovanja ptic v pravo praznovanje narave, ljubezni in skupnosti. 12. marec nas spominja na naše korenine, na čase, ko so naši predniki živeli v sožitju z naravo in si delili radosti življenja. Zato se pridružite praznovanju, občutite čarobnost Gregorjevega in doživite povezanost s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.

 

Simbolika ptic na unikatni keramiki

Simbol ptic je priljubljen po celem svetu, saj so povezava med nebom in zemljo ter prinašajo pozitivna sporočila. Poleg tega pa predstavljajo tudi svobodo, lahkotnost in eleganco.

Njihova prisotnost na mojih keramičnih izdelkih prinaša občutek spokojnosti in povezanosti z naravo, obenem pa simbolizira tudi ljubezen do življenja in neskončno možnosti razvoja in rasti.

Lonček za rože
Lonček za rože
Hišica s ptičkom
Hišica s ptičkom
Izparilnik s ptičkom
Izparilnik s ptičkom

Zadnji prispevki

Hišice, ki nosijo sporočila

Domačnost, udobje in občutek pripadnosti so temelji, na katerih gradimo svoje življenje. Včasih so najmanjši dodatki tisti, ki prinesejo največ topline v naš dom. Prihajajo v obliki keramičnih hišic z izpisanimi pregovori, ki na subtilen način odsevajo srčnost slovenskega doma.

Unikatni keramični obeski za praznično razveseljevanje

Prazniki so čas, ko iščemo posebne načine, kako izraziti svojo naklonjenost in hvaležnost do svojih sodelavcev, prijateljev, strank in poslovnih partnerjev. Iščemo darila, ki bodo izražala našo hvaležnost in spoštovanje ter hkrati dodala nekaj čarobnosti v njihova življenja.

Scroll to Top