Pri naročilu nad 80 € je dostava brezplačna.
Search
Close this search box.

Kako izdelamo keramični obesek – mucka

Zelo sem hvaležna za vašo podporo in navdušenje nad mojimi keramičnimi izdelki. Vedno sem vesela, ko vidim, kako cenite slovensko ročno delo in se tudi sami preizkušate v ustvarjanju. Zato sem se odločila, da vam tokrat predstavim postopek izdelave priljubljenega keramičnega obeska – malega mucka, ki ga lahko nosite kot simpatičen dodatek na ogrlici. Postopek izdelave je preprost, primeren tudi za otroke v vrtcih in šolah, kar omogoča vsakomur, da ustvari svoj unikaten obesek z osebno noto.

Material in pripomočki, ki jih bomo potrebovali za izdelavo

Oblikovanje

 • lesena deska
 • glina
 • mokra gobica
 • palčka
 • zanka iz žice kathal

Barvanje

 • čopiči
 • posoda z vodo
 • rdeča in črna podglazurna barva
 • glazurne barve v dozirni tubi (črna in bela)
 • paleta
 • biskvitno žgan obesek
 • prozorna glazura
 • pinceta

Žganje

 • peč za žganje keramike
 • palčka/žica za peč
 • distančniki za peč

Sestavljanje ogrlice

 • dokončan obesek
 • obroček za nakit (premer 7 mm)
 • dvoje klešče
 • osnova za ogrlico iz povoščene vrvice

Oblikovanje

Priprava: Za oblikovanje tega majhnega keramičnega izdelka ne potrebujete posebne podlage, saj ga boste večinoma oblikovali med prsti. Vseeno pa lahko uporabite leseno desko ali karton zato, da zaščitite mizo. Priporočamo, da imate pri roki gobico, navlaženo z vodo, ter palčko za ražnjiče ali zobotrebec. Prav tako boste potrebovali kos gline.

 1. Odščipnite košček gline velikosti oreha. Med dlanmi oblikujte kroglico, ki naj bo gladka in brez gubic. Na eni strani kroglico nekoliko sploščite in začnite oblikovati dve enakomerni špički, ki bosta muckova ušesa. S prsti postopoma stiskajte in oblikujte osnovno obliko mucka.
 2. Za nos oblikujte majhno kroglico in na zgornjem delu ustvarite luknjico s palčko. Kroglico povaljajte na mokri gobici in jo previdno pritrdite v luknjico za nos.
 3. Oblikujte še repek. Vzemite manjši del gline in ga oblikujte v kroglico. Nato ga povaljajte, da dobite zašiljeno obliko. Repek pritrdite na spodnji del mucka. Pred tem ga navlažite tako, da ga povaljate na mokri gobici.
 4. Zanka iz nepregorne žice naj bo zapičena v vrh mucka, kar bo služilo, da bomo obesek nanizali na vrvico. Zadostuje, če je zanka zapičena v glino le nekaj milimetrov globoko.
 5. Osnovna oblika mucka je narejena. Zdaj rabimo nekaj potrplenja, da se popolnoma posuši, preden ga žgemo v peči na 1000°C. 

Barvanje

Priprava: Za barvanje uporabimo majhno količino črne in rdeče podglazurne barve, ki ju nanesemo na paleto. Če se zdi barva pregosta, ji dodamo kapljico vode in jo razmešamo s čopičem.

 1. S črno barvo pobarvamo ušesa, da dobijo definicijo.
 2. Rdečo barvo nanesemo na smrček, trebušček in proge na repu. S čopičem narišemo tudi brke, pri čemer uporabimo tanjši čopič. 
 3. Za oči iztisnemo dve črni pikici iz tubice. Na rdečo podlago na trebuščku nanesemo še bele pikice, da dobimo simpatičen vzorček. 

Glaziranje

Priprava: Pripravimo manjšo posodo s prozorno glazuro in jo dobro razmešamo. Potrebovali bomo tudi pinceto. 

 1. Z uporabo pincete primemo obesek za zanko in ga tri sekunde potopimo v glazuro.
 2. Počakamo, da se glazura posuši in vpije v obesek, nato pa ga lahko varno primemo s prsti.
 3. Ker je obesek prekrit z glazuro z vseh strani, ga moramo za žganje v peči primerno pripraviti, tako da visi.
 4. Sedaj je pripravljen za drugo fazo procesa – glazurno žganje pri 1050°C.

Sestavljanje ogrlice

V zanko na zgornjem delu mucka pritrdimo majhen obroček za nakit, skozi katerega napeljemo osnovo za ogrlico. Pomagamo si z dvojnimi klešči. Sedaj je naš unikaten kos nakita pripravljen, da nam polepša in dopolni spomladansko garderobo.

Oglej si posnetek, kjer prikažem vse faze izdelave obeska

Verjamem, da nekateri morda nimate dostopa do gline, lončarskih pripomočkov ali peči za peko keramike. A brez skrbi, obstaja še več drugih materialov, s katerimi lahko ustvarite čudovite drobne izdelke.

Das masa je material, ki se posuši na zraku in deluje kot “glina”. Z njim lahko ustvarjate podobno kot z glino, le da posamezne dele lepite in gladite z vodo. Masa je prilagodljiva, omogoča valjanje, vtiskovanje vzorcev, lahko jo režete.  Po oblikovanju izdelek pustite, da se posuši na zraku, nato pa ga po potrebi polepšate tako, da robove pobrusite z brusnim papirjem. Za barvanje uporabite akrilne barve in nato akrilni sijajni lak. Das maso lahko najdete v specializiranih trgovinah s pripomočki za ustvarjanje in tudi v Merkurju.

Fimo masa je odlična za ustvarjanje drobnih izdelkov, kot je nakit. Kupite že obarvane bloke mase, ki jih lahko kombinirate med seboj in ustvarite čudovite vzorce. Za spajanje delov ne potrebujete vode, masa je mehka in se z lahkoto sprime. Dokončan izdelek položite na kos aluminijaste folije in ga pecite 30 minut v običajni pečici pri 110 stopinjah Celzija. Tako bo izdelek trden in obstojen.

 

 

V moji spletni trgovini lahko odkrijete dve različici malih muckov: obesek za ogrlico in figurico za srečo. Oglejte si ju in poiščite navdih za ustvarjanje vašega lastnega mucka, saj je možnosti nešteto.

Ta mini mucek je lepa popestritev vaših lončnic,  vrta ali pa poličke.  Je idealno drobno darilo kot figurica za srečo. Tudi otroci so navdušeni nad simpatičnimi živalicami. Imajo različne barve rožice. 

Obesek mucek je prisrčen kos nakita za vsako damo. Ročno pobarvani keramični obeski so na voljo v različnih barvah. 

Še nekaj koristnih informacij in uporabnih nasvetov

Žica kanthal: Za izdelavo zanke na mucku sem uporabila žico iz kanthala. Kanthal je posebna zlitina, ki lahko prenese visoke temperature do 1300°C, zato je primerna za uporabo v peči za keramiko. Ta žica je na voljo v trgovinah s pripomočki za lončarjenje in v specializiranih trgovinah za elektro material, saj jo pogosto uporabljajo tudi električarji. Pomembno je vedeti, da se pri izdelavi keramičnih izdelkov ne smejo uporabljati bakrene žice, saj se ta pri visokih temperaturah v peči stopi, kar lahko poškoduje izdelek in celo peč!

Podglazurne barve lahko najdete v trgovinah z opremo za lončarjenje. Te barve so idealne za poslikavo biskvitno žganih predmetov, saj jih lahko med seboj mešate in po potrebi razredčite z vodo. Po poslikavi lahko izdelek prevlečete s prozorno glazuro. Pomembno je vedeti, da so podglazurne barve primerne za žganje do  temperature do 1230°C.

Prozorna glazura je na voljo v prahu, ki ga zmešate z vodo v skladu z navodili proizvajalca. Navadno lončarji pripravijo večjo količino, ki zadostuje za potapljanje skled, krožnikov, lončkov itd. Za začetnike in manjše predmete pa je priročna prozorna glazura, ki je že pripravljena v tekočem stanju in jo dobite v lončku. Nanašate jo lahko s večjim čopičem. Po žganju prozorna glazura dobi značilen svetleč lesk.

 

Vesela bom, če se boste pridružili tej pustolovščini oblikovanja svojega osebnega mini mucka. Prepustite se domišljiji in bodite ustvarjalni, saj je vsaka ustvarjalna pot posebna in edinstvena. Preizkusite se z oblikovanjem še kakšne druge figurice in ustvarite nekaj, kar je povsem vaše – vašo lastno mojstrovino. In ne pozabite, možnosti za oblikovanje in izražanje z glino so neskončne. Nadaljujte z ustvarjanjem in pustite da vas domišljija popelje v nove svetove.

Hvala, ker delite ta čaroben trenutek z mano!

Zadnji prispevki

Ptiček

Gregorjevo – ko se ptički ženijo

Čeprav je valentinovo, praznik zaljubljencev, danes bolj znano, Slovenci praznujemo svojo lastno različico – Gregorjevo. Naši predniki so 12. marca opazovali nebo, prepričani, da se ptički ravno na ta dan ženijo.

Hišice, ki nosijo sporočila

Domačnost, udobje in občutek pripadnosti so temelji, na katerih gradimo svoje življenje. Včasih so najmanjši dodatki tisti, ki prinesejo največ topline v naš dom. Prihajajo v obliki keramičnih hišic z izpisanimi pregovori, ki na subtilen način odsevajo srčnost slovenskega doma.

Unikatni keramični obeski za praznično razveseljevanje

Prazniki so čas, ko iščemo posebne načine, kako izraziti svojo naklonjenost in hvaležnost do svojih sodelavcev, prijateljev, strank in poslovnih partnerjev. Iščemo darila, ki bodo izražala našo hvaležnost in spoštovanje ter hkrati dodala nekaj čarobnosti v njihova življenja.

Scroll to Top